понеділок, 24 серпня 2015 р.

Земля - блакитна планета


   Земля, ймовірно, стала блакитною планетою всього через 200 мільйонів років після того, як вона сформувалась, що робить її потенційно придатною для життя на сотні мільйонів років раніше, ніж ми вважали.
   Перші 600 мільйонів років Землі називаються гадейським еоном (від імені бога Гадеса, також відомого як Аїд) не дарма. «Він традиційно розглядається як період історії Землі, коли наша молода планета була пекельно гарячою і непридатною для життя», — розповідає Джудіт Коггон (Judith Coggon) з Боннського університету.
  Проте пекло тривало недовго. Коггон та її колеги знайшли в гренландських породах хімічні сигнатури мантії  віком в 4,1 мільярдів років — лише 400 мільйонів років після народження нашої планети. Це означає, що тогочасні умови на Землі, можливо, були більш схожими на сьогоднішні, ніж ми очікували.
   За сучасними геологічними моделями, деякі «залізолюбні» (здатні розчинятись в розплавленому залізі) метали, такі як золото і платина, повинні були канути в багатому на залізо ядрі планети в міру його формування. Проте, оскільки сьогодні вони у відносному достатку зустрічаються в мантії, було висловлено припущення, що метеорити і комети, які врізались в Землю близько 3,9 мільярдів років тому, поповнили запаси цих елементів. Вважається, що ця гіпотетична подія також дала Землі більшу частину її води, яка доставлялась сюди у вигляді льоду.
   Однак зразки породи, які досліджувала Коггон, вказують на те, що мантія планети вже 4,1 мільярда років тому була насичена «залізолюбними» мінералами, а отже і океани Землі могли народитись раніше. Насправді, це могло статись 4,3 мільярда років тому і навіть раніше. За словами Коггон, знайдені в минулому році породи тієї ери говорять про те, що на час їх формування мантія Землі вже була багатою на «залізолюбні» мінерали.
   Якщо це правда так, Земля отримала свої океани трохи більше, ніж 200 мільйонів років після її формування, що також відсуває назад в часі дату виникнення життя на планеті, говорить Коггон.

За матеріалами http://www.eco-live.com.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар