неділя, 6 грудня 2015 р.

Ель-Ніньйо розфарбував веселкою найзасушливіше місце у світі

   Аномально сильні дощі, які випали на початку цього року, підготували ґрунт для масового цвітіння чилійської пустелі.
Барвисті поля рожевих, червоних, пурпурних, синіх та білих квітів нині вкривають піщані ґрунти пустелі Атакама, що на півночі Чилі, — одного з найсухіших місць на планеті.
   Ні, це не виверти камери і не магічний фільтр Instagram. Яскравий килим, який огорнув зазвичай голі пустельні ландшафти, зітканий із сотень мільйонів квітів, які проросли і розквітли в рекордній кількості завдяки рясним опадам.
   За словами чилійського ботаніка Педро Леона Лобоса, явище під назвою desierto florido (квітуча пустеля) трапляється раз на 5-7 років. Цвітіння збігається з фазами Ель-Ніньйо — періодичним потеплінням тихоокеанських вод біля північного узбережжя Чилі.
   Теплі води змінюють потоки повітря по всьому регіону, провокуючи потенційно сильні зміни в кількості опадів. Пустеля Атакама вважається одним з найпосушливіших місць у світі, в середньому тут випадає менше, ніж 4 мм опадів на рік.
   Примхи стихії стимулювали проростання мільйонів насінин однорічних рослин, які подекуди розквітали в Атакамі у березні. Подальше випадання опадів у серпні посилило розростання квітів, і ще більша їх кількість зацвіла наприкінці вересня — рідкісне «подвійне цвітіння», небачене в сучасний період явище.
   Аномальне буйство пустельної флори підкреслює приховане різноманіття, здавалось би, безплідного регіону: екстремальні умови приховують близько 1900 видів рослин і тварин, більше третини з яких можна знайти лише в пустелі Атакама. Тим не менш, чилійські національні парки надають лише частковий захист віддаленому регіону, незважаючи на його біорізноманіття.
/Джерело: www.eco-live.com.ua/

Немає коментарів:

Дописати коментар