середа, 21 жовтня 2015 р.

Семінар вчителів географії у Великому Говилові

   21 жовтня цікаво і змістовно пройшов семінар вчителів географії у Великоговилівській ЗОШ І-ІІ ступенів, організований зусиллями методиста з географії та економіки відділу освіти Теребовлянської райдержадміністрації Нечай Лесі Петрівни, вчителя географії Сліпець Оксани Степанівни та адміністрації школи.
 
 
   Першим пунктом семінару було відвідання підприємства хімічної промисловості «Інтерфом.Захід» у м. Хоростків. Протягом години для географів Теребовлянщини цехами закладу провели екскурсію заступник та головний технолог. Вони повідомили, що підприємство працює на сучасному обладнанні німецького виробництва, аналогів якому на даний час в Україні немає і займається випуском пінополіуритану та продукції на його основі.
 
 
   Сировина надходить з Німеччини, Словенії та Румунії. У закладі працює 95 робітників, в окремому цеху відбувається пошив матрасів. Готову продукцію підприємство реалізовує через великі торгівельні заклади, а також експортує в Польщу, Молдову та Румунію.
 
 
   Потім ми побували на Подільській сільськогосподарській станції м. Хоростків. З питанням «Важливість колекційних зразків різних еколого-географічних зон для ведення селекційного процесу», а також про історію даного закладу, про ведення метеоспостережень та їх аналіз виступила науковий співробітник станції Кулька В.П. 
 
 
 
   На завершальному етапі семінару ми відвідали Великоговилівську ЗОШ І-ІІ ступенів, де нас з вітальними словами зустріли учні школи та провели презентацію проекту «Євген Олесницький – будитель українського національного духу», під час якої розкрили головні риси біографії та діяльності свого славного земляка, 155-та річниця народження якого припадає на цей рік.
   Коротка біографічна довідка: Євген Олесницький (5 березня 1860 р. — 26 жовтня 1917 р.) — шляхтич гербу «Дубно», економіст, адвокат, видатний парламентарій. Посол Галицького сейму в 1900 — 1910 рр. і голова українського сеймового клубу в 1904 —1910 рр., депутат Райхсрату в 1907 — 1917 рр. Походив із сім’ї пароха с. Великий Говилів Гусятинського повіту. Закінчив юридичний факультет Львівського університету. Видавець «Руської історичної бібліотеки», редактор львівських гумористичних часописів «Зеркало» (1885), «Нове зеркало» (1886), а також літературно-політичного місячника «Правда» (1888). У 1891 р. відкрив адвокатську канцелярію у Стрию, відтоді — провідник українців Стрийщини. З 1909 р. — у Львові. Член проводу Української національно-демократичної партії. Співорганізатор «Маслосоюзу», брав активну участь у діяльності інших українських господарських товариств, театрального товариства «Руська бесіда». Перекладач, автор правничих розвідок.

Немає коментарів:

Дописати коментар