понеділок, 9 листопада 2015 р.

Найвища та найнижча точки Теребовлянського району

   Будь-яка територія земної поверхні – материк, країна, область чи район мають свої найвищі та найнижчі точки. У Тернопільській області цими точками є: найвища – г.Попелиха з абсолютною висотою 443 м, що знаходиться у Бережанському районі та найнижча – місце впадіння р. Збруч у р.Дністер з позначкою урізу води 116 м над рівнем моря.
   Де ж знаходяться найвища та найнижча точки Теребовлянського району? Розглянувши топографічні карти радянського періоду від 1985 року приходимо до висновку, що найбільш припіднятими є центральна та південно-західна частина району. У теребовлянському лісі знаходиться г.Бучина (376,8 м), на північний схід від с.Гайворонка знаходиться г.Могила з абсолютною висотою 379,5 м над рівнем моря, а найвищою точкою району є г.Безіменна (380,2 м), що розташована на південний схід від с.Зарваниця.   
   Найнижчий пункт району знаходиться на південний-захід від с.Папірня в руслі р.Серет, у місці, де вона покидає Теребовлянський район. Згідно польської топографічної карти 1925 року А52 В41 BUCZACZ-CZORTKOW позначка урізу води в даній точці становить приблизно 240 м над рівнем моря.   


Немає коментарів:

Дописати коментар